Menikmati keindahan alam ciptaan Allah amat mengasyikAn.tapi mereka tidak sedar yg bahaya akan menimpa mereka,ya Allah amat menyedih ada yg berlari tampa

Loading...

Menikmati keindahan alam ciptaan Allah amat mengasyikAn.tapi mereka tidak sedar yg bahaya akan menimpa mereka,ya Allah amat menyedih ada yg berlari tampa

Ringkasan Video : (atau scroll ke bawah terus tonton video)

Sekumpulan pelancong sedang menikmati kecantikan persekitaran tanpa mengetahui sesuatu yang bakal berlaku terhadap mereka, iaitu bencana. Ngeri yang datang secara tiba-tiba pada saat 0:50 menyebabkan mereka tidak sempak untuk lari!!

Bencana adalah gangguan yang serius yang berlaku dalam masa yang agak singkat dan memberi impak negatif kepada komuniti atau masyarakat yang melibatkan kehilangan nyawa, material, ekonomi atau alam sekitar yang meluas yang melebihi kemampuan masyarakat atau masyarakat yang terkena dampak untuk mengatasi penggunaan sumber sendiri.

Dalam akademik kontemporari, bencana dilihat sebagai akibat risiko yang tidak terurus. Risiko ini adalah hasil daripada kombinasi bahaya dan kelemahan. Bahaya yang menyerang di kawasan dengan kerentanan rendah tidak akan menjadi bencana, seperti dalam hal kawasan yang tidak didiami.

Negara-negara membangun menderita daripada kos yang paling besar apabila terjadinya bencana – lebih daripada 95 peratus daripada semua kematian yang disebabkan oleh bahaya berlaku di negara-negara membangun dan kerugian akibat bahaya alam adalah 20 kali lebih besar (sebagai peratusan KDNK) di negara-negara membangun daripada di negara-negara industri.

Penyelidik telah mengkaji bencana selama lebih dari satu abad, dan selama lebih dari empat puluh tahun penyelidikan bencana. Kajian mencerminkan pendapat umum apabila mereka berpendapat bahawa semua bencana dapat dilihat sebagai buatan manusia. Alasan mereka bahawa tindakan manusia sebelum mogok bahaya dapat mencegahnya berkembang menjadi bencana. Semua bencana adalah akibat dari kegagalan manusia untuk memperkenalkan langkah-langkah pengurusan bencana yang sesuai. Bahaya secara rawak dibahagikan kepada alam semula jadi atau buatan manusia.

Loading...