Kerana seutas beg tangan, kehidupan penagih dadah ini berubah sama sekali!

Loading...

”Bisikan Keramat” -Tapi bukan Syaitan , Rasa Suara Mailaikat .Menyuruh Pulangkan Beg Tangan Wanita Cantik Itu.Niat Ingin Membeli Dadah.Tapi Setelah Mendengar Bisikan Itu Terus Saya Mencari Wanita Itu.

“Saya terdengar suara berbisik, ‘Awak harus pulangkan beg tangan itu’,” ujar McCoy.

Kerana seutas beg tangan, kehidupan penagih dadah ini berubah sama sekali!
September 29, 2017

Tiada tempat berteduh, kepenatan dan khayal dipengaruhi  dadah jenis heroin, Aeric McCoy kehilangan arah hidup. Pemuda yang berusia 36 tahun itu sedang gelisah sambil menghisap dadah di belakang sebuah bangunan terbiar di Baltimore, Maryland apabila pandangan matanya tertumpu ke arah seutas tas tangan mahal yang dilempar di atas simen.

Bagaikan bulan jatuh ke riba, kebiasaannya McCoy akan tergesa-gesa menjual tas tangan tersebut agar duitnya dapat digunakan untuk membeli dadah. Tetapi entah kenapa, dia tidak berasa begitu pada hari itu. Dia menyedari yang beg tangan tersebut telah dicuri.

“Saya terdengar suara berbisik, ‘Awak harus pulangkan beg tangan itu’,” ujar McCoy.

McCoy menyelongkar isi tas tangan. Semestinya barangan penting seperti kad pengenalan, wang dan kad kredit sudah hilang dikebas. Dalam dia menggodek, dia terjumpa sekeping bil telefon yang dialamatkan kepada seorang wanita bernama Kaitlyn Smith. Menurut agakan McCoy, dia ialah pemilik beg tangan tersebut.

“Kalau anda bertanya, saya berasakan yang Tuhan telah meletakkan beg tangan di situ kerana Dia mengetahui akan semangat dan hati Kaitlyn,” McCoy bercerita kepada WBAL.

McCoy kemudiannya menjual kad laluan basnya, lalu membeli tiket kereta api bawah tanah. Dia meluangkan masa seharian untuk pergi ke tempat Kaitlyn.

Sebaik tiba di sebuah daerah, McCoy meneruskan perjalanan dengan berjalan kaki beberapa batu menuju ke rumah Kaitlyn untuk memulangkan tas tangan. Tetapi hasratnya terhenti separuh jalan.

Kaitlyn sedang berjalan di lorong pejalan kaki yang sama bersama rakannya semasa dia terserempak dengan McCoy yang sedang berjalan sambil membimbit tas tangan miliknya.

“Kami sedang berjalan ke rumah kawan saya, dan saya ternampak seorang lelaki berjalan tertunduk dan tergesa-gesa ke arah kami. Dia memakai baju-T dan sepasang seluar jeans yang compang-camping, memakai topi nelayan sambil tas tangan saya dibimbitnya di celah lengan,” kata Kaitly.

“Saya membuat tawaran kepada lelaki itu untuk membeli tas tangan tersebut. Dengan penuh sopan dia menolak sambil berkeras mengatakan yang dia perlu memulangkan tas tangan tersebut kepada seorang wanita bernama Kaitlyn yang tinggal tidak jauh dari jalan tersebut. Saya memberitahunya yang sayalah wanita yang dicarinya. Dia terus longlai, kepenatan, sambil mengatakan yang dia terjumpa beg tangan itu di sebuah lorong berhampiran pasar Upton.”

 

Maka, hari itu menyaksikan sebuah persahabatan yang cukup indah mula terbina.

Kaitlyn menghantar McCoy pulang. Sepanjang perjalanan, pemuda gelandangan itu bercerita tentang ketagihan dadah yang dialaminya kepada Kaitlyn.

Kaitly tersentuh dengan kejujuran teman barunya. McCoy juga sangat jelas akan satu perkara…iaitu dia mahu membersihkan dirinya daripada najis dadah!

“Kalau awak serius mahu memasuki pusat pemulihan, hubungi saya hujung minggu ini. Saya akan tolong awak,” ujar Kaitlyn. Betul-betul pada minggu hadapannya, Kaitlyn telah menghantar McCoy ke pusat pemulihan di Florida dengan menaiki kapal terbang. Sejak itu, McCoy telah bebas daripada ketagihan dadah.

Kredit: WBAL

Kini, McCoy telah pun keluar dari pusat pemulihan dan menginap berdekatan dengan pusat tersebut. Dia perlu sentiasa berhubung dengan doktor yang merawatnya, namun yang paling utama dia perlu sentiasa menghubungi Kaitlyn. Hampir setiap hari, dia dan Kaitlyn akan berbual bersua muka menerusi aplikasi FaceTime.

 

Bagi menampung perbelanjaan harian dan perubatan McCoy, Kaitlyn melancarkan kempen GoFundMe. Kaitlyn mensasarkan perolehan dana sebanyak $2,000 pada asalnya tetapi kini jumlah dana terkumpul telah mencecah $13,000.

Persahabatan antara Caitlyn dan McCoy terjalin begitu pantas dan mereka bertekad untuk meneruskan persahabatan yang mereka anggap sebagai pertemuan penuh keramat.

“Saya tidak pernah menghiraukan kehidupan sendiri,” ujar McCoy. “Fikiran saya kusut, saya berasakan kehidupan saya tiada nilainya. Tiba-tiba, saya terjumpa tas tangan itu seolah-olah Tuhan sengaja meletakkannya di situ. Ianya tak masuk akal kerana kebiasaanya saya akan menjual sahaja beg tangan tersebut. Tetapi hari itu, untuk sekelian kalinya, saya berkata kepada diri, ‘Aeric, buatlah sesuatu yang betul, carilah pemiliknya dan pulangkan beg tangan ini.’”

Sesungguhnya perkara terindah dalam hidup adalah apabila keajaiban hadir tatkala anda sangat memerlukannya.

Era Baru


erabaru

Loading...