(ViRaL) Wanita Ini Tidak Tahu Tindakan Beliau Telah Menyebabkan Anak Pertamanya Menderita.. Baca Kisah Penyesalan Ibu Muda Ini Sebagai Iktibar.

Loading...

(ViRaL) Wanita Ini Tidak Tahu Tindakan Beliau Telah Menyebabkan Anak Pertamanya Menderita.. Baca Kisah Penyesalan Ibu Muda Ini Sebagai Iktibar.

IBU TAK SANGKA ANAK IBU YANG TERKENA…..

Saya Sarah… masa saya menuntut di UITM dulu saya berkenalan dgn senior saya Faris… Faris org yang kuat sukan.. kuat ibadat dan baik akhlaknya….
.
Sifat jujur yang ada padanya antara sebab kenapa saya bersetuju dgn lamaran Faris.
.

Kami bertunang & berkahwin pada usia 24 tahun. Hanya ALLAH yang tahu betapa indahnya perasaan ketika itu. Antara topik yang paling kami suka sembang adalah ANAK.
.

Seronok kan bila bercakap pasal anak? Rasa semakin erat hubungan kami.
.

Syukur sangat.. selepas 2 bulan jadi wife, saya disahkan pregnant…
.

Happy yang tak terkata bila Faris tengok UPT saya double line. Sebenarnya Faris yang tak sabar untuk checkkan sebab saya delay period 2 minggu & pening pening.
.

Sangat terharu masa tu bila suami saya – Faris, menangis & memeluk saya sebab terlalu happy. Katanya ini hadiah buatnya & dia berjanji akan jadi suami dan ayah yang baik.
.

Walaupun kandungan baru 2 bulan, Faris akan datang sentuh sentuh perut saya dan bercakap cakap dengan anak kami ni =) Sungguh indah moment tu.
.

Disebabkan Faris ada skil menukang, dia buat katil anak kami dengan sendiri, sampai luka tangan Faris tercucuk paku. Tapi dia tetap happy dengan semua tu sebab tak sabar nak jadi ayah.
.

Kami berdua merancang macam macam untuk anak kami.
.

Faris siap cakap nak anak kami main badminton & bola dengannya.
.

& saya pula sangat nak ajak anak kami ni bakar ikan masa berkelah nanti… Allah… anak dalam perut ni baru 5 bulan… tapi macam macam kami plan…. =)
.

Seperti anda, saya pun sama… kami impikan anak kami dikurniakan kesempurnaan fizikal & mental. =)
.

Bila kami sgt teruja dgn anak yang bakal lahir ni…. masa checkup bulan ke 5 kandungan…. kami diuji dengan news yang sangat sedih….
.

Anak kami menghidap Spina Bifida!
.

Allah….. ujian apalah ini…. Bukankah itu penyakit melibatkan saraf tunjang?????!!!
.

Doctor sahkan… punca penyakit ini disebabkan saya tak makan asid folik seawal kehamilan lagi.
.

Terberhenti jantung saya ketika itu… rasa bersalah & air mata mengalir ini dah tak mampu padamkan rasa bersalah kerana tak ambil berat & x alert mengenai semua ni.
.

Saya betul tak makan asid folik sebab saya tak tahu!
.

Rupanya asid folik perlu dimakan seawal 3 bulan sebelum hamil!

Down sangat saya masa tu…
.

Faris seakan menerima takdir & memujuk saya. Tapi saya sering kali sedar, selepas kami dimaklumkan perkara sedih tu Faris banyak menangis di sejadahnya selepas solat.
.

Maafkan Sarah abang…. Sarah tak ambil tahu semua ilmu ni.. Sarah ingat lepas kahwin kita dah boleh menimang cahaya mata sebab kita saling sayang menyayangi.
.

Khaif lahir secara caesarean, luluh hati saya bila lihat ada sesuatu seperti ekor di belakangnya.
.

Doktor cakap ada cara untuk merawatnya namun dengan kos yang agak tinggi. Kalaulah saya ambil berat mengenai ilmu kehamilan ni…mesti segalanya indah sekarang.
.

Walaupun kami redha dgn kelahiran Khaif.. kami tetap diuji dengan pandangan masyarakat terhadap anak kami…
.

Selepas beberapa hari Khaif lahir, Khaif demam panas, sekali lagi kami diduga. Khaif disahkan mengalami Hydrocephalus.
.

Bila org nak dekati khaif pun diorng takut.. sebab kepala khaif lagi besar dari biasa

Kini khaif dah 5 tahun… tapi dalam tempoh 5 tahun ni.. dah 18 kali anak ibu ni berdepan operation….
.

Saya dah berhenti kerja masa khaif disahkan menghidap penyakit ni lagi.

Suami bekerja sebagai guru sekolah menengah… & kehidupan kami tak seperti apa yg kami idamkan dulu…

Semuanya lain sekali…

Biarpun kita perlu percaya dengan takdir ilahi, namun sekurang kurangnya jika saya alert, pastinya tak akan seteruk ini.

Maafkan ibu Khaif…. semua ini salah ibu….. Maafkan Sarah abang…. Sarah musnahkan impian abang untuk anak kita…. Khaif…

—————————————————————————————

Bacapun dah sebak apatah lagi kalau melaluinya…. =(

Nasihat saya buat semua bakal ibu & ayah & mereka yang merancang kehamilan…. TOLONG TOLONG & TOLONGLAHHHH makan ASID FOLIK 3 BULAN SEBELUM HAMIL.

Ia sangatlah penting untuk pembentukan saraf tunjang bayi yang nak dilahirkan nanti.

Anda boleh dapatkan asid folik di pharmacy dengan harga lebih kurang RM3 untuk 10 biji bergantung kepada brand. Kalau di klinik kesihatan.. anda boleh dapatkannya secara PERCUMA.
.
.
.
Baik. Katakan mommy tgh pregnant sekarang & tak makan asid folik 3 bulan sebelum hamil, xpa ka? Mesti mommy dah scan baby kan? Doctor akan bagi tau jika ada sebarang perubahan pelik dengan anak dalam kandungan.

InsyaALLAH xda apa tu mommy. Banyakkan berdoa & fikir baik baik.

Actly zaman dulu tak makan asid folik takpa ja… zaman skrng ni bila kita ditabur dgn pemakanan tak sihat, so part perkembangan anak kita kena lebih concern.

Kenapa asid folik?
Asid folik perlu DIMAKAN 3 BULAN SEBELUM HAMIL untuk membantu pembentukan sel sel baru dalam rahim (anak), katakan kita tak cukup nutrien, tu yang menyebabkan jadi macam2.
.
.
.
ADA TAK VITAMIN LAIN YANG SAYA PERLU MAKAN KETIKA HAMIL?
jawapannya ya.. =)
Vitamin A, vitamin D, vitamin E antaranya. InsyaALLAH saya akan share ilmu ni dalam posting seterusnya… =)

Saya doakan yang baik baik untuk semua.

Loading...