Buatlah apa yang patut, kalau dia tak dapat diselamatkan, buang saja’

Loading...

Pasangan suami isteri ini sanggup ‘buang anak’ sendiri kerana tidak mampu menanggung bayi mereka berusia tiga bulan menghidap penyakit yang jarang 


berlaku. Datuk dan nenek bayi ini terpaksa habiskan wang simpanan mereka untuk rawat cucu mereka. Tapi masih tidak mencukupi. ? Teruk betul ibu bapa kandung bayi ini.

‘Buatlah apa yang patut, kalau dia tak dapat diselamatkan, buang saja’
1

ANHUI, CHINA – “Daripada belanjakan begitu banyak duit untuk merawatnya, kenapa tidak saya lahirkan anak yang lain?” demikian kata-kata seorang ibu yang berputus asa menanggung kos rawatan anaknya yang menghidap penyakit Biliary Atresia. 
Xio Mong Han, dilahirkan pada Januari 2017 di wilayah Anhui. Namun, bayi perempuan berkenaan kerap menangis dan tanpa henti, lalu dibawa ibu bapanya ke sebuah hospital tempatan, lapor China Press. 
Malangnya, Han didapati menghidap penyakit Biliary Atresia, sebuah penyakit yang jarang berlaku, yang melibatkan hati dan saluran hempedu pada bayi. Jika tidak dirawat, ia akan menyebabkan maut. 
Ekoran itu, doktor menyarankan agar Han menjalani pembedahan secepat mungkin. Tetapi setelah dimaklumkan mengenai kos pembedahan yang tinggi, ibu bapa Han terkejut dan terus berputus asa untuk merawat anak kecil mereka. 
“Daripada belanjakan begitu banyak duit untuk merawatnya, kenapa tidak saya lahirkan anak yang lain?” kata si ibu. 
Terdesak membuang si kecil itu dari kehidupan mereka, si ibu menghantar bayi berusia tiga bulan itu kepada datuk dan neneknya. Si ibu juga memaklumkan yang bayinya menghidap penyakit kronik dan tiada wang untuk membiayai rawatan perubatannya. 
Kata-kata terakhir yang disampaikan oleh ibu Han kepada kedua-dua orang tuanya:

Loading...

Add a Comment